ланд.арх. Мартин Проев

ланд.арх. Мартин Проев

Мениджър детайлно проектиране и дизайн

Мартин и Димитър Проеви

са ландшафтни архитекти, дизайнери на екстериора и творци. Създатели са на първия в България: „Еко плувен басейн“, градина „Четири сезона“ и работят с японското изкуство „Дзен“ в градината.

ланд.арх. Димитър Проев

ланд.арх. Димитър Проев

Мениджър техническо проектиране и изпълнение

Те помагат на собствениците на къщи, хотели и предприятия със зелени площи, които имат проблеми с поддържането на ландшафта в градината им или имат намерение да изградят свой ландшафт, но не намират професионалисти в областта. Това, което отличава работата на Димитър и Мартин от тази на други озеленители е, че те познават отлично почвените и климатични условия за региона на Разлог и Банско и имат практически опит с подходящата за региона растителнот. Създали са система от доказани и работещи практики за поддържане на зелени площи, в дългосрочен план и успешно елиминиране на болести по растенията и тревния килим. За изграждането на зелени площи, разполагат с прецизна специализирана техника за озеленяване, без аналог за региона на Разлог и Банско като: механизирано затревяване с 95% равномерно покълване на семената; изграждане на смарт системи при управление на: напоителни системи, водни площи, фонтани и градинско осветление. В проектирането на зелени площи са доказали своя творчески потенциал, с нови уникални идеи при всеки проект, в редица дизайнесрски и арт проекти. Те са едни от малкото ландшафтни архитекти, които персонално извършват проектирането, изграждането и поддържането на зелените площи, което прави компанията бутикова, а резултатите, които клиентите получават – впечатляващи.

Нашата лична история

Ние сме братята Мартин и Димитър Проеви, родени и израстнали в град Разлог, а именнто нашата торческа муза. Едно живописно място обградено от три планини, които ни възхищават, вдъхновяват и ни зареждат с творческа енергия.

Висшето си образование сме получили в Лесотехнически университет-София като сме защитили магистърска степен по Ландшафтна архитектура: катедра: „Парково и ландшафтно проектиране“, катедра: „Парково и ландшафтно строителство“.

По време на следването ни, имахме възможност да пътуваме на студентски бригади в САЩ. Там попаднахме на остров в езерото Спирия, където имахме възможност да работим в различни сфери на ландшафта. Клиентите ни бяха собственици на частни къщи, хотели и предприятия. Открихме много нови и иновативни методи при изграждането и поддържането на зелени площи от тези, които бяхме изучавали в университета до сега. Запознахме се с нови стилове в озеленяването и ефективни практики за бораба с болести и вредители в градината. Тогава разбрахме колко по-напреднали са технологиите в ландшафта, в Америка, както технически, така и информационно. Получихме няколко предложения да останем там още сега или след като приключим с университета в България, но тогава ни се стори прекалено далечна дестинация и не бяхме готови за такова решение.

Към края на следването ни (предпоследна година), бяхме решили да заминем да живеем и работим във Виена, Австрия (доста по-близо до България в сравнение с Америка). Прекарахме едно лято там в сериозна подготовка по немски език и същевременно направихме проучвания за възможностите там. Ландшафтът във Виена е на световно ниво и там научихме много за подрязаните храсти в различни форми, които се наричат „топиарии“ или „бонзай“. Изключително много ни хареса да живеем, учим и работим там и с нетърпение очаквахме следването ни в България да приключи и да заминем.

След успешните дипломни защити и на двама ни, най-накрая дойде моментът да приложим всички тези знания. Случи се така обаче, че точно преди да звършим университета, получавахме запитвания за решаване на различни проблеми в градините на хора от региона на Банско и Разлог. Постепенно започнахме да помагаме на собственици на къщи, предприятия и хотелиери в региона. Започна да става ясно, че трябва да се замислим върху много сериозно решение, което да вземем, а именно: да заминем за Виена или да останем в Разлог. В крайна сметка решихме да създадем собствена фирма за озеленяване в Разлог и започнахме да помагаме на много хора, които имаха намерениe да изградят свой ландшафт, със знанията и опита, който бяхме придобили в чужбина. Помагахме на инвеститори, с нашите проекти, да осъществят максималко функционално и естетически техните идеи като им спестихме много главоболия, средства и предотвратихме бъдщи проблеми. Изградихме няколко наистина впечатляващи ландшафта в региона, които са значими за България като качество и идеи. Сбъднахме мечтите на много собственици на частни дворове, които се радват на красив и стилен ландшафт като картинките от интернет, които бяха гледали. При поддържането на зелени площи, открихме няколко изключително красиви ландшафта в региона, които бяха занемарени и в последствие възстановихме. С течение на времето, все повече собственици на къщи, хотели и предприятеия ни потърсиха и в момента се радват на красиви и поддържани градини като вече са забравили за ангажимента им за грижите в градината и проблемите с намирането на градинари.

От този момент нататък, ние се отдадохме на това да помагаме на повече и повече хора, да решат окончателно проблемите си в градината и да осъществяваме техните мечти за създаването на уникален ландшафт!

Нашето сърдечно послание към теб

 „СЪВЪРШЕНАТА ГРАДИНА, това е дълъг процес на постоянство, грижи, изкуство и любов. Работата в нея не приключва с изграждането и завършването на проекта. Ключът към перфектната градина е поддръжането. То е непрекъснат творчески процес. Живият материал, от който е изградена всяка градина, непрекъснато се развива и променя. За да имаш градина, която да те радва и вдъхновява, са необходими голям набор от познания в областта на ботаниката, метеорологията, почвознанието, растителната защита, дизайнерски умения, естетически усет и много други, които ландшафтният специалист обединява. От основно значение за една новосъздадена декоративна зелена площ са познанията за това и правилното им прилагане. Екипът на Адиантус, е ентусиазиран да работи вдъхновено с теб, за постигането на шедьовър, в мечтаната от теб градина!“

                                                                                              ланд.арх. Димитър Проев

                                                                                          ланд.арх. Мартин Проев